קוליטיס כיבית היא מחלת מעי דלקתית הגורמת לדלקות ולפצעים ארוכי טווח במערכת העיכול. מחלה זו משפיעה על הדופן הפנימית ביותר של המעי הגס והרקטום. התסמינים נוטים להתפתח עם הזמן ואינם מתרחשים בפתאומיות.
מחלה זו עשויה להיות מחלה מתישה ולעתים להוביל לסיבוכים מסכני חיים, אך למרות שלא קיימת תרופה ידועה, הטיפול עשוי להפחית במידה ניכרת את תסמיני וסימני המחלה ואף לגרום להפוגה לטווח הארוך.
הגורמים לקוליטיס
הסיבה המדויקת למחלה נותרה לא ידועה. בעבר נחשדו תזונה לקויה והשפעות מתח נפשי, אך כיום הרופאים יודעים שגורמים אלו עלולים להחמיר את התסמינים אך לא לגרום לקוליטיס כיבית. סיבות אפשריות הן הפרעות במערכת העיכול, או בעיה במערכת החיסונית, המנסה להדוף וירוס או חיידק פולש. תגובה חיסונית חריגה גורמת למערכת החיסונית לתקוף את התאים דם בדרכי העיכול.
גנטיקה משמעותית להתפתחות קוליטיס והיא נפוצה יותר בקרב אנשים שיש להם בני משפחה עם המחלה. אך לרוב חולי קוליטיס אין היסטוריה משפחתית זו.
תסמיני קוליטיס
התסמינים והסימנים עשויים להשתנות, בהתאם לחומרת הדלקת ומיקומה. הם עשויים לכלול:
- שלשול, ברוב המקרים עם דם או מוגלה.
- כאבי בטן והתכווצויות.
- פיסורה.
- טחורים מדממים, המתבטאים בהופעת כמות קטנה של דם על הצואה.
- דחף לעשיית צרכים.
- חוסר יכולת לבצע פעולת מעיים למרות תחושת הדחיפות.
- ירידה במשקל.
- עייפות.
- חום גבוה.
- אצל ילדים, בעיות צמיחה.
רוב החולים בקוליטיס כיבית חווים תסמינים מתונים עד בינוניים. מהלך המחלה עשוי להשתנות, וחלק מהאנשים חווים תקופות ארוכות של הפוגה.
סוגי קוליטיס
רופאים נוטים לסווג את המחלה בהתאם למיקומה. סוגי קוליטיס כיבית כוללים:
דלקת הקרנית – דלקת המוגבלת לאזור הקרוב ביותר לפי הטבעת, ודימום רקטלי עשוי להיות הסימן היחיד למחלה. צורה זו של קוליטיס נוטה להיות מתונה.
דלקת פרקים – דלקת הכוללת את המעי הגס והקצה התחתון של המעי הגס. התסמינים והסימנים כוללים שלשול מדמם, התכווצויות בטן וכאב, וחוסר יכולת לבצע פעולת מעיים למרות הדחף.
קוליטיס בצד שמאל – דלקת המשתרעת על פי הטבעת דרך המעי הגס והחלק התחתון של המעי הגס. התסמינים והסימנים כוללים שלשולים מדממים, התכווצויות בטן וכאב בצד שמאל, ואובדן משקל שאינו מכוון.
פנקוליטיס – משפיעה לעיתים קרובות על המעי הגס כולו וגורמת להתקפי שלשולים מדממים שעשויים לכלול כאבי בטן חמורים, עייפות ואובדן משקל משמעותי.
קוליטיס כיבית חמורה – זוהי צורה נדירה של קוליטיס המשפיעה על המעי הגס כולו וגורמת לכאב חמור, שלשולים תכופים, דימום, חום וחוסר יכולת לאכול.
אבחון – הרופא צפוי לאבחן קוליטיס כיבית לאחר שלילת הסיבות האפשריות האחרות לתסמינים. כדי לסייע באישור האבחנה, הרופא מבצע מספר בדיקות, בהתאם לתסמינים, חומרתם, הימשכותם, ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית של הנבדק, ומצבו הבריאותי.
טיפול בקוליטיס
ברוב המקרים, המחלה מטופלת בתרופות או ניתוח. מספר קטגוריות של תרופות עשויות להיות יעילות בטיפול בקוליטיס כיבית. סוג התרופות הנקבע תלוי בחומרת המצב.
תרופות שעובדות היטב עבור חלק מהאנשים, לא יעבדו עבור אחרים, לכן יתכן שייקח מעט זמן על מנת למצוא את התרופה המסייעת לתסמינים. בנוסף, היות ומספר תרופות כרוכות בתופעות לוואי חמורות, יש לשקול את היתרונות והסיכונים של כל טיפול.
תרופות אנטי דלקתיות
ברוב המקרים, תרופות אלו נקבעות כצעד הראשון בטיפול בקוליטיס כיבית. סוג התרופות ואופן השימוש בהן, בבליעה, כחוקן או כנרות, תלוי באזור המעי הגס המושפע.
קורטיקוסטרואידים כוללים פרדניזון והידרוקורטיזון, ותרופות אלו שמורות בדרך כלל לקוליטיס כיבית בינונית עד חמורה שאינה מגיבה לטיפולים אחרים. בשל תופעות הלוואי, הן אינן נקבעות לטווח הארוך.
טיפול בקוליטיס באמצעות רפואה משלימה
מלבד הטיפול התרופתי במחלה, החולים יכולים להיעזר ברפואה האלטרנטיבית. זו עשויה לספק לחולי קוליטיס הקלה במצב הבריאותי ושיפור איכות החיים.
תזונה
לחולי קוליטיס מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות – אלו מהווים מקור טוב לוויטמינים, מינרליים ונוגדי חמצון. עוד מומלצים מאכלים עשירים באבץ: נבטים, זרעים ואגוזים. קטניות כמו עדשים, שעועית, חומוס, דגים ודגנים מלאים. בשעת הפוגה מומלץ לאכול סיבים תזונתיים. עם זאת, בשעת התקף קוליטיס יש לעבור לתזונה דלה בסיבים תזונתיים כיוון שהם עלולים לגרות את דופן המעי ולהחמיר את המצב. חומצות שומן אף הן טובות למערכת העיכול (שמן זית, אבוקדו ודגים שמקורם בים הצפוני). חשוב להוציא מן התפריט מזון תעשייתי, משומר ומעובד, צבעי מאכל, פחמימות פשוטות, מזון מטוגן, משקאות מוגזים וכדומה. לסיכום, תזונה מאוזנת היא קריטית בהתמודדות עם קוליטיס.
דיקור סיני
הדיקור נחשב לכלי יעיל, אשר נועד להשפיע על צלקות ברקמת המעי ועל התרבות התאים והחלבונים במעיים. טיפול בדיקור מופעל על נקודות שונות בגוף על מנת למנוע תופעות המזיקות למעי. בכוח הדיקור לאזן את פעילות מערכת העצבים, מערכת העיכול והמערכת הלימפתית. דיקור אף עשוי לסייע בהורדת רמת הסטרס בגוף – נושא קריטי לחולים במחלת קוליטיס שכן בשעת סטרס מופיעה החמרה בתסמיני מערכת העיכול (כאבי בטן, שלשולים).
צמחי מרפא
הטיפול בצמחי מרפא נועד להפחית את התהליך הדלקתי ולחזק את מערכת העיכול. טיפול זה יינתן ע"י נטורופת. מכיוון שלמחלה ישנן תקופות התקף ותקופות הפוגה – הטיפול בצמחי מרפא יתחלק: בזמן התקף יינתנו צמחים בעלי תכונות אנטי דלקתיות וצמחים המקלים על התסמינים השונים. בשלבי הפוגה, יינתנו לחולי קוליטיס צמחים המחזקים את מערכת החיסון ועוזרים לתפקודה התקין של מערכת העיכול.
לסיכום, אם אתם סובלים מקוליטיס, יש מגוון רחב של שיטות טיפול, הן כאלה הלקוחות מתחום הרפואה הקונבנציונלית והן מהרפואה המשלימה והאלטרנטיבית. חשוב להיות מטופלים, לחזק את מערכת העיכול, להקפיד על מה אתם אוכלים ושותים, כדי למנוע התקפים. בנוסף, יש חשיבות רבה לכך הנושא של מתח וסטרס בחיים שלנו ולכן יש לנסות להפחיתם ככל הניתן.