סדק או קרע באזור פי הטבע קרוי פיסורה, מצב הגורם לכאבים ודימומים במתן צואה. לעתים, דומה הדבר לטחורים, אך חשוב להבדיל בין הפיסורה לבין הטחורים מאחר וסוג הטיפול שונה בתכלית. על אף העובדה כי פיסורה אינה תופעה מסוכנת, היא בהחלט פוגעת באיכות החיים, ולכן חשוב מאוד לבצע אבחון ולהתאים טיפול.
ישנם גורמים שונים העשויים ליצור סדק או קרע בפי הטבעת ואף בתעלה האנאלית, ביניהם: עצירות, קושי במתן צואה, שלשולים, מחלות מעי כדוגמת קרוהן, שלשולים, הריון ולידה, מגע אנאלי, או זיהום בפי הטבעת בשל מחלות המועברות באמצעות מגע מיני. הפיסורה שכיחה גם בקרב מבוגרים וגם בקרב ילדים, ואף נמצאת בשכיחות מוגברת בקרב תינוקות.
תסמינים – מתבטאים במהלך ביצוע פעולת מעיים המובילה לכאבים או תחושת צריבה, דימומים או הפרשות וגירוי באזור פי הטבעת.
חשיבות אבחון פיסורה
תהליך האבחון מבוצע על ידי פרוקטולוג וכולל בחינת אזור פי הטבעת. הקרע או הסדק גלוי לעין מיומנת, והרופא מבצע הרופא בדיקה רקטאלית כדי לחוש את הסדקים או הקרעים, אם נוכחים.
חשוב לאבחן פיסורה היות ומטופלים רבים סבורים בטעות שמדובר בטחורים. אך אלו בעיות שונות הכרוכות בהתאמות משחות מתאימות כבר בשלב מוקדם, כדי למנוע צורך בטיפול כירורגי.
טיפולים זמינים לפיסורה
בשלב ראשון קיים צורך בשימוש במשחות מקומיות אשר מאפשרות הרחבה של כלי הדם לצורך הרפיית השרירים באזור פי הטבעת. באופן זה מאפשרים לאזור פי הטבעת לרפא את עצמו. כמו כן, חשוב להקפיד על תזונה מתאימה, כמו שתייה מרובה של מים ואכילה של סיבים תזונתיים.
שמירה על היגיינה ואמבטיות פושרות לאחר מתן יציאה מאפשרת ריפוי טוב של המקום. טיפול נוסף, אשר מביא לסיכויי החלמה טובים מהפיסורה הוא זריקת בוטוליניום טוקסין אשר מרפה את שרירי פי הטבעת באופן זמני.
טיפול כירורגי – במידה ובתוך תקופה של חודש אין החלמה לאחר הטיפול השמרני בפיסורה, יש צורך בהתערבות כירורגית. גם כאשר מדובר בניתוח כירורגי ישנן מספר אפשרויות. אלו כוללות חיתוך צידי סוגר; כריתת פיסורה; והרחבה אנאלית. בחירת סוג הניתוח תלוי בהתאם למצבה של הפיסורה.
מניעת פיסורה
אין ספק כי הסובלים מפיסורה חשים כאב אשר מגביל את אורח החיים ויוצר אי נעימות באופן רציף. גם הטיפול בפיסורה אינו מבטיח כי הבעיה לא תחזור על עצמה. על מנת להתמודד עם פיסורה ולמנוע אותה מבעוד מועד חשוב מאוד לצרוך תזונה מתאימה, המונעת את שיבת התסמינים.
הקפדה על היגיינה מקומית, שימוש במגבונים במקום נייר טואלט, שתייה מרובה של מים עשויים בהחלט להקל על התופעה ולמנוע אותה.
חשוב להבין שניתן בהחלט לרפא את הפיסורה ולהתמודד איתה בצורה טובה. מתוך כך, במידה וקיים חשד לנוכחות פיסורה, יש לפנות לרופא מטפל על מנת לאבחן את הבעיה ולהתאים את אופן הטיפול הטוב ביותר, ובכך, להימנע מן הצורך העתידי בהתערבות כירורגית.
מה ההבדל בין פיסורה לטחורים?
כשמדובר בפיסורה מדובר בסדק המופיע בתעלה של פי הטבעת שאינו מתאחה. כשמדובר בטחורים, הכוונה למצב שבו כלי דם באזור פי הטבעת מתרחבים. מכיוון שהתסמינים דומים לעיתים הטיפול הוא עבור שתי התופעות.
מתי הפיסורה הופכת לשכיחה יותר?
התופעה של פיסורה קורית פעמים רבות בקרב תינוקות עד גיל שנה. בגילאים המאוחרים יותר, פיסורה יכולה להופיע באופן דיי שווה בקרב גברים ונשים.
איך יודעים שאכן מדובר בפיסורה?
את האבחנה לתופעה עושה לרוב רופא בתחום הגסטרו או הכירורגיה באמצעות בדיקה פיזית. יש לקחת בחשבון שישנן מחלות אחרות שעלולות להראות כפיסורה בגלל ההופעה של דם בצואה והן כן מסוכנות כמו מחלות מעי, סרטן במעי הגס ועוד.
האם פיסורה היא מסוכנת?
הפיסורה אומנם אינה מסוכנת אבל עלולה לפגוע באיכות חייו של המטופל ולכן לרוב נדרש לטפל בה.
איזה סוגי ניתוח קיימים לתופעה של פיסורה?
ישנם שלושה סוגי ניתוחים שלרוב מטפלים בפיסורה.
- הרחבה של פי הטבעת – באמצעות בלון או באמצעות הרחבה ידנית, מבצעים הרחבה של פי הטבעת. מדובר בהליך יחסית מיושן ולא מבוקר וכיום הליך זה פחות נפוץ.
- כריתה של הפיסורה – ניתוח כריתה יכול להתרחב בפני עצמו או בשילוב של הליך חיתוך של הסוגר. באמצעות כריתה של האיזור בו קיימת הפיסורה ומופיעה דלקת, מעודדת את הריפוי של רקמות בריאות באיזור.
- קידום המתלה האנאלי – במקרים מסויימים מחליט הרופא המטפל לנתק את הרירית שבאיזור פי הטבעת ולהעביר אותה על פני הפיסורה כדי לכסות אותה.
האם הפיסורה תחזור?
בכל אחת משיטות הטיפול ישנה אפשרות שהפיסורה תחזור. במקרים שמדובר בניתוח, הסיכוי לחזרה נמוך יותר, אבל ישנם סיבוכים משמעותיים אחרים. כדי להוריד את הסיכויים לחזרתה של הפיסורה, מומלץ לפעול על פי אורח חיים שיכלול תזונה מועשרת סיבים, והמנעות ככל הניתן ממצבי עצירות ו/או שלשול, תוך שמירה על היגיינה.
לסיכום, אם אתם סובלים מפיסורה, יש כל מיני סוגים של טיפולים שאפשר לעבור במטרה להיפטר מהתופעה הלא נעימה הזו ולחזור לשגרה ולאיכות החיים אליהם התרגלתם לפני כן.
קראו עוד: קולונסקופיה