חשוב להבין שלא כל מקרי הטחורים זהים. קיימים ארבעה סוגי טחורים וניתן להבחין ביניהם באמצעות מיקומם, תסמיניהם ותופעות הלוואי האפשריות, או חומרת הכאבים.
סוגי טחורים: טחורים פנימיים
גדלים מתוך פי הטבעת מעל הגבול המחלק את שני השלישים העליונים של התעלה האנאלית, מהחלק התחתון שלה. טחורים פנימיים עטופים בטנה הנקראת רירית שאינה רגישה למגע, כאב, מתיחה או טמפרטורה.
ניתן לסווג טחורים פנימיים לפי סוגי טחורים עיקריים המחולקים לארבעה שלבים, בהתאם לרמת הבליטה:
דרגה ראשונה – בעוד שהטחורים בולטים, הם אינם בולטים מהתעלה האנאלית, אך עלולים לדמם.
דרגה שנייה – טחורים צונחים מחוץ לתעלה האנאלית והמעיים, אך עוברים באופן ספונטני פנימה.
דרגה שלישית – טחורים בולטים בשל תנועת המעי או צורת מאמץ אחרת, והדחפים בחזרה לתעלה האנאלית באמצעות מגע אצבע.
דרגה רביעית – הטחורים התפרקו והם נמצאים כבר מחוץ לתעלה האנאלית. הם אינם נשארים בפי הטבעית, ולא ניתן לדחוף אותם בחזרה פנימה.
תסמיני טחורים פנימיים
אם מתרחש דימום במהלך פעולת מעיים, על הצואה, על נייר הטואלט או האסלה, הטחורים הם פנימיים. דימום מתרחש במעבר צואה, אשר משפשפת את הבטנה המדוללת של הטחורים. במצב דלקת, טחורים פנימיים עשויים להתנפח, אך ללא כאב רב, היות ולא קיימים סיבי כאב המחוברים לוורידים מעל קו פי הטבעת. יחד עם זאת, עוויתות השרירים סביב פי הטבעת עשויים להתרחש כתוצאה מטחורים נפוחים.
עוויתות אלו כואבות אם הטחורים כבר בולטים או צונחים דרך פי הטבעת, וניתן לחוש אותם בתעלה האנאלית. עוויתות אלו עשויות אף להוביל להיווצרות תרומבוזה או קרישים מכאיבים. בנוסף, ריר מהטחורים עשוי גם לדלוף, ומצב זה עלול להדליק את העור סביב פי הטבעת ולגרום לנפיחות או גירוד אנאלי.
סוגי טחורים בולטים
כפי ששמם מרמז, סוגי טחורים אלו בולטים דרך התעלה האנאלית. בדיוק כמו טחורים פנימיים, הם גורמים לעתים קרובות לדימום שעלול להופיע על הצואה, על האסלה או על נייר הטואלט. במקרים מסוימים, אנשים עם טחורים חיצוניים חווים אף גירוד אנאלי או עצירות.
כאב עלול להיווצר כתוצאה מטחורים בולטים בשל עצבי חישה כאב בתוכם, כמו גם סיבות אחרות כגון פקקת או היווצרות קריש דם. לחולים עם טחורים בדרגה ארבע יש את הסיכון הגדול ביותר לחוות קרישי דם, בצקת או נפיחות שהתפתחה בטחורים. טחורים בולטים משתחררים כשאספקת הדם נחסמת בשל הלחץ האנאלי המקיף את התעלה האנאלית.
טחורים חיצוניים
מתפתחים מתחת לעור הממוקם סביב החלק החיצוני של פי הטבעת. סוגי טחורים אלו עשויים להיות מלווים בתסמיני גירוד או כאב, תחושת גבשושיות וגוון כחלחל. תסמינים שכיחים של טחורים חיצוניים כוללים גירוד, צריבה או גירוי סביב פי הטבעת; כאב סביב פי הטבעת; גושים ליד או סביב פי הטבעת; ודם בצואה.
לטחורים חיצוניים יש סיבי כאב המחוברים אליהם, בדומה לטחורים פנימיים לטווח הארוך. אך טחורים חיצונים מכוסים ב"עור רגיל" העשוי להוביל להיווצרות עור עודף בו ניתן לחוש על פתח התעלה האנאלית. עור עודף זה מופיע בשל קריש הדם המותח את העור שמעל, וממשיך להימתח גם אם קריש הדם כבר נספג על ידי הגוף. עור עודף עלול לגרום לקשיי ניקוי לאחר פעולת מעיים, וזיהומי עור.
טחורים חיצוניים חמורים
במקרים רבים ניתן להבחין בגוף קשה וכואב בפי הטבעת. סוגי טחורים חיצוניים חמורים מתרחשים כשווריד בסיסי בטחורים יוצר קריש באחד הוורידים הקטנים או יותר, וכתוצאה מכך מתרחש כאב.
קרישים אלו, הנפוצים מתחת לעור, מתעוררים לאחר שהטחורים התפצלו, כשהווריד הופך לדלקתי ואספקת הדם מנותקת. גם כאב מתרחש, במיוחד אם קיימת מתיחה מהירה של העור המכסה את הטחורים.
אולי יעניין אותך גם: