טחורים הם בעיה נפוצה וכואבת אשר סובלים ממנה כ-25% מכלל האוכלוסייה.
מצב זה נובע מהתרחבות של כלי דם באזור פי הטבעת כאשר בשלב הראשון הטחורים יהיו פנימיים ובשלבים מתקדמים וללא טיפול מתאים יופיעו גם טחורים חיצוניים אשר יחייבו טיפול כירורגי כולל ניתוח להסרתם.
שלבי התפתחות הטחורים
טחורים הם מבנים אנטומיים – כלי דם ורידיים הנמצאים באזור פי הטבעת אשר במצב תקין מסייעים על איטום פי הטבעת, הטחורים מחלקים לפנימיים המכוסים ברירית של המעיים וחיצוניים המכוסים בעור. בעיית הטחורים מורכבת מארבעה שלבי התפתחות עיקריים:
- שלב ראשוני בו הטחורים הם פנימיים ולרוב אינם מורגשים.
- שלב בו מופיעים טחורים חיצוניים אשר יוצאים מפי הטבעת בזמן יציאה וחוזרים לאחר מספר שניות לתוך פי הטבעת.
- הטחורים יוצאים ללא שליטה בזמן מתן צואה או ישיבה רגילה.
- שלב כואב וקשה בו הטחורים מוגדרים כחיצוניים ונמצאים כל העת מחוץ לפי הטבעת. השלב מאופיין בכאבים עזים, דימומים וקושי בישיבה ועמידה. שלב זה מחייב טיפול כירורגי.
גורמים ותסמינים
הטחורים הם מעין כריות המשמשות לאיטום פי הטבעת ומהווים חלק תקין במבנה האנטומי שלו, לעתים נוצרים מצבים של אובדן המנח התקין שלהם מה שמביא לצניחתם תוך היווצרות גודש ורידי ודימום. מספר גורמים עלולים לגרום להתפתחות טחורים: ישיבה ממושכת בשירותים; עצירות או שלשול כרוני; שימוש ממושך בחומרים משלשלים; גורמים גנטיים; והריון.
הבעיה מתבטאת בדימום בזמן יציאה ובבלט או נפיחות של רקמת פי הטבעת, בכאב או גרד באזור פי הטבעת ולעתים גם בדימום המלווה בחולשה וסחרחורות, מצב המחייב פניה לטיפול רפואי.
טיפול מקומי
ניתוח להסרת טחורים מתבצע בדרך כלל בשלבים השלישי והרביעי אך גם במצבים של כאבים קשים, דימומים וקושי ביציאת הצואה. הטיפול בבעיה כולל שינויים בהרגלי התזונה תוך הוספת ירקות ופירות לתפריט וכן צריכה של סיבים כגון סובין, בנוסף יש להקפיד על שתייה מרובה של כ-8 כוסות מים ביום.
על מנת להקל על התסמינים, ניתן למרוח משחות מקומיות או להשתמש בנרות אשר מקלים על הכאב וגורמים לכיווץ כלי הדם אשר התנפחו.
טיפול בלייזר
טיפול בלייזר משמש כמענה לבעיות רפואיות רבות ולאחרונה הוא נכנס לשימוש גם בתחום הפרוקטולגיה והטחורים. מדובר בטיפול יחיד וקצר תוך טשטוש בלבד כאשר שעה לאחריו ניתן להשתחרר הביתה ולחזור באופן מידי לשגרת החיים. הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית תוך שימוש במכשור וטכנולוגיה מתקדמים המאפשרים באמצעות חיישנים לזהות את ורידי הטחור, לאחר זיהוי כלי הדם הרלוונטיים מתבצעת קשירה שלהם על מנת לצמצם את זרימת הדם לטחור.
ההליך הניתוחי בלייזר מתבצע על ידי צריבה של וריד הטחור תוך שימוש בקרני לייזר רפואי עד להסרת הטחור באופן מלא. הטיפול נחשב ליעיל, מהיר ובטוח הכרוך בתקופת החלמה קצרה וההקלה על הכאבים היא מידית ומשמעותית. השיטה מהווה חלופה טובה לשיטות הטיפול אשר היו נהוגות עד היום כגון ניתוח לכריתת טחורים אשר מלוות בתופעות לוואי ובהליך מורכב יותר. הטיפול בלייזר מתבצע בידיו של רופא כירורג מוסמך המתמחה בפרוקטולוגיה ובלייזר.
משך הטיפול כחצי שעה עד שעה בממוצע וברוב המקרים אינו מצריך אשפוז ולאחריו נדרשת תקופת החלמה קצרה של כשבוע ימים. הניתוח בטוח אך ככל הליך כירורגי ייתכנו סיבוכים ותופעות לוואי כגון דימומים, כאבים ופגיעה אנטומית באזור. ביחס לשיטות הטיפול הפולשניות מדובר בהליך בטוח ואמין בסיכון נמוך בלבד. אחוזי ההצלחה של הטיפול גבוהים ורק במקרים נדירים יחסית תהיה הופעה מחודשת של הטחורים. לאחר הניתוח יש לשמור על תזונה והיגיינה מתאימות.