תסמונת כיב בחלחולת, הנקראת גם תסמונת כיב רקטלית, היא מצב המתרחש כשפצע פתוח, או מספר פצעים פתוחים (ulcers) מתפתחים בפי הטבעת, צינור שרירי המחובר לקצה המעי הגס. הצואה עוברת דרך פי הטבעת בדרכה החוצה מהגוף.
זוהי הפרעה נדירה שאינה מובנת היטב, המתרחשת ברוב המקרים בקרב אנשים עם עצירות כרונית. תסמונת כיב בחלחולת עלולה לגרום לדימום רקטלי ומתח במהלך פעולת מעיים, ולמרות שמה, לעתים היא מתפתחת למספר כיבים. הטיפולים מתחילים בשינויי תזונה בשילוב עם צריכת נוזלים, או שעשויים להגיע עד ניתוח.
גורמים לכיב בחלחולת
לא תמיד ברור מה גורם לתסמונת זו. הרופאים מאמינים שמתח או פגיעה בפי הטבעת עלולים לגרום להתהוות הכיבים.
דוגמאות למצבים שעלולים לפגוע בפי הטבעת כוללים:
- עצירות או זיהומים בצואה.
- מתיחת פי הטבעת במהלך פעולת מעיים.
- הצטברות טחורים.
- הידוק שאינו מתואם של שרירי רצפת האגן, המאטים את זרימת הדם לפי הטבעת.
- ניסיונות להסיר טחורים באופן ידני.
- התפלשות הכרכשת, המתרחשת כשחלק מהמעי מחליק לתוך חלק אחר.
תסמיני כיב בחלחולת
התסמינים והסימנים כוללים:
- עצירות.
- דימום רקטלי.
- מתיחת פי הטבעת במהלך פעולת מעיים.
- כאב או תחושת מלאות באגן.
- תחושת קושי בהעברת צואה.
- שחרור ריר מפי הטבעת.
- בריחת צואה.
- כאב רקטלי.
אך חלק מהאנשים עם כיב בחלחולת עשויים שלא לפתח תסמינים כלל.
אבחון ובדיקות
הבדיקות והליכי האבחון המשמשים לאבחון כיב בחלחולת כוללים:
סיגמואידוסקופיה – במהלך בדיקה זו, הרופא מחדיר צינור גמיש מצויד בעדשה לפי הטבעת, כדי לבחון את פנים פי הטבעת וחלק מהמעי הגס. אם מאותר נגע, הרופא יכול לקחת דגימת רקמה, הנקראת ביופסיה, לבדיקות מעבדה.
אולטרסאונד – שיטת הדמיה זו משתמשת בגלי קול ליצירת תמונות. הרופא עשוי להמליץ על בדיקה זו על מנת לסייע בהבדלת תסמונת כיב בחלחולת, ממצבים בריאותיים אחרים.
בדיקות הדמיה – הרופא עשוי להמליץ על הליך הדמיה, כגון פרוקטוגרפיה. בדיקה זו מאפשרת לו להתבונן על פי הטבעת.
הדקוגרפיה בתהודה מגנטית – בדיקה זו מבוצעת במרכזים מתמחים וכוללת הדמיה בתהודה מגנטית (MRI) המספקת תמונה תלת מימדית של פי הטבעת.
טיפולים בכיב בחלחולת
הטיפול תלוי בחומרת המצב. אנשים המפגינים תסמינים וסימנים קלים, עשויים למצוא הקלה באמצעות שינויים באורח החיים, בעוד שאנשים עם סימני מחלה חמורים יותר, עשויים להזדקק לטיפול תרופתי או ניתוח.
טיפול התנהגותי להימנע ממאמץ במהלך פעולת מעיים
חלק מהאנשים מותחים את המעיים במהלך פעולת המעיים. טיפול התנהגותי מסייע להם ללמוד להרגיע את שרירי האגן במהלך תנועות המעי הרגיז.
בשיטה הנקראת ביופידבק, מומחה מלמד את המטופל לשלוט בתגובות גוף מסוימות שאינן רצוניות, כגון הידוק פי הטבעת או שרירי רצפת האגן במהלך פעולת מעיים. שיטה זו מסייעת למטופל להיות מודע יותר למאמץ אותו הוא מפעיל, ומסייעת לו לשלוט בו.
שינויים בסגנון החיים – שינויים תזונתיים, כולל הגדלת הסיבים בתזונה.
תרופות – טיפולים מסוימים, כגון סטרואידים מקומיים, חוקנים ובוטוקס, עשויים לסייע בהקלת תסמיני כיב בחלחולת. יחד עם זאת, טיפולים אלו אינם עובדים עבור כולם, וחלקם עדיים נחשבים לניסיוניים.
ניתוח
טיפולים כירורגיים המשמשים לטיפול בתסמונת כיב בחלחולת כוללים:
ניתוח להסרת פי הטבעת – ניתוח זה עשוי להיות אפשרות לאנשים עם תסמינים חמורים שלא הצליחו לטפל בכיב בחלחולת עם טיפולים אחרים. המנתח מחבר את המעי הגס לפתיחת הבטן על מנת שהפסולת תצא מהגוף, בתהליך הנקרא קולוסטומי. תהליך זה כרוך בחיבור שקית לבטן, לאיסוף הפסולת.
ניתוח הצטברות רקטלית – אם מתרחשת צניחה רקטלית שגורמת לתסמינים, הרופא עשוי להמליץ על תהליך פירוק, המאבטח את פי הטבעת בתנוחה אנטומית נכונה.