טיפים לטיפול ומניעת טחורים בקרב קשישים בבתי אבות

צרו איתנו קשר

*טיפול טבעי נגד טחורים

מאת דנחי דוד, יד לקשיש, 052-25-44-307

הקדמה

טחורים הם ורידים נפוחים ומודלקים באזור פי הטבעת והרקטום התחתון, אשר עשויים לגרום לכאב, גרד ודימום. הם יכולים להיות פנימיים, כאשר הם מופיעים בתוך הרקטום, או חיצוניים, כאשר הם מופיעים סביב פי הטבעת. טחורים פנימיים לרוב אינם כואבים אך יכולים לגרום לדימום, בעוד שטחורים חיצוניים עלולים לגרום לכאב ואי נוחות ניכרים בשל המיקום הרגיש שלהם.

 

הגורמים להופעת טחורים

הגורמים להופעת טחורים מגוונים וכוללים:

  • לחץ מוגבר על הורידים באזור פי הטבעת: עשוי לנבוע מעצירות כרונית, שלשולים תכופים, הרמת משאות כבדים, ישיבה ממושכת, או מאמץ מוגבר במהלך פעולת המעיים.
  • הריון ולידה: עלולים להוביל להופעת טחורים בשל הלחץ הנוסף המופעל על אזור האגן והורידים בו.

טחורים הם בעיה רפואית נפוצה מאוד, במיוחד בקרב אוכלוסיות מבוגרות. כ-50% מהאוכלוסייה יחוו טחורים במהלך חייהם, ובקרב בני הגיל השלישי, שכיחות זו אף גבוהה יותר. הסיבות לכך כוללות רפיון רקמות הטבעי של תהליך ההזדקנות, ירידה בתנועתיות מערכת העיכול, ושינויים בתזונה ובפעילות הגופנית

בבתי אבות בהם אין הקפדה מסודרת ואיכותית השכיחות גבוהה עוד יותר.

 

אבחון טחורים

האבחון של טחורים מתבצע בדרך כלל באמצעות בדיקה פיזית של אזור פי הטבעת והרקטום על ידי רופא מומחה. במקרים מסוימים, נדרשות בדיקות נוספות כמו אנדוסקופיה או קולונוסקופיה כדי לשלול בעיות אחרות במערכת העיכול. למרות שטחורים אינם מסוכנים בדרך כלל, הם יכולים לגרום לאי נוחות משמעותית ולהשפיע על איכות החיים של המטופלים.

אפשרויות טיפול

טיפולים שמרניים:

  • שינויים בתזונה: הגברת צריכת סיבים תזונתיים, שתיית נוזלים מרובה, ושימוש במשחות או קרמים מקומיים להקלה על הסימפטומים.
  • פעילות גופנית: פעילות גופנית מתונה וקבועה מסייעת בשיפור זרימת הדם ומניעת עצירות.
  • שימוש במשחות וטיפולים ביתיים: משחות מקומיות ואמבטיות ישיבה יכולות להקל על הכאב והגרד ולהפחית את הנפיחות.

טיפולים רפואיים:

  • קשירה: הרופא משתמש ברצועות אלסטיות קטנות כדי לקשור את בסיס הטחור, מה שגורם להפסקת אספקת הדם אליו ולהתכווצותו.
  • סקלרותרפיה: הזרקת חומר כימי לטחור הגורמת להפסקת זרימת הדם אליו ולהתכווצותו.
  • ניתוח (המורוידקטומיה): הסרת טחורים במקרים חמורים במיוחד.

השכיחות של טחורים באוכלוסייה המבוגרת

טחורים שכיחים במיוחד בקרב האוכלוסייה המבוגרת. מחקרים מראים כי עד 50% מהאוכלוסייה מעל גיל 50 סובלים מטחורים. הגורמים לכך כוללים רפיון רקמות, הפחתת גמישות כלי הדם, עצירות כרונית ולחץ מוגבר במהלך פעולת המעיים. ירידה בפעילות גופנית ואורח חיים ישיבתי מוסיפים לסיכון. בקרב נשים בגיל הזהב, השפעות ארוכות טווח של הריונות ולידות משפיעות גם הן על הופעת טחורים. שינויים הורמונליים ועלייה במשקל מהווים גורמי סיכון נוספים.

חשיבות הטיפול הרפואי בבתי אבות

זיהוי מוקדם ומתן טיפול ראשוני: צוות הסיעוד והרפואה בבתי האבות צריך להיות מיומן בזיהוי סימפטומים ראשוניים ולספק טיפול מיידי ושמרני.

התאמת תזונה ואורח חיים: יש להקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה בסיבים תזונתיים ולעודד שתייה מספקת ופעילות גופנית מתונה.

פיקוח ומעקב רפואי שוטף: פיקוח ומעקב רפואי שוטף הם מרכיב חיוני בטיפול בטחורים בבתי אבות. צוות הרפואה והסיעוד צריך לבצע בדיקות תקופתיות ולעקוב אחר מצב בריאותם של הדיירים, במיוחד אלו הסובלים מטחורים או בסיכון גבוה להופעתם.

חשיבות הטיפול המניעתי בטחורים

מניעת הישנות: הטיפול המניעתי בטחורים הוא חיוני למניעת הישנות של הבעיה. לאחר טיפול ראשוני בטחורים, חשוב להמשיך וליישם שינויים בתזונה, אורח החיים והרגלי היגיינה על מנת למנוע חזרה של הטחורים.

שיפור איכות החיים: אחד מהיתרונות המשמעותיים של הטיפול המניעתי הוא שיפור איכות החיים של המטופלים. טחורים יכולים לגרום לאי נוחות רבה, כאבים, גרד ודימום, המשפיעים על הפעילות היומיומית והרגשה הכללית.

הפחתת הסיכון לסיבוכים: טחורים שלא מטופלים כראוי יכולים להוביל לסיבוכים נוספים, כגון זיהומים, דלקות כרוניות ואפילו צורך בהתערבות כירורגית מורכבת. הטיפול המניעתי עוזר להפחית את הסיכון להופעת סיבוכים אלו על ידי שמירה על בריאות הרקמות ומניעת התפתחות של טחורים חדשים.

סיכום ומסקנות

סיכום הנקודות המרכזיות: טחורים הם ורידים נפוחים ומודלקים באזור פי הטבעת והרקטום, הנפוצים במיוחד בקרב אוכלוסייה מבוגרת. הגורמים לטחורים כוללים הזדקנות ורפיון רקמות, ישיבה ממושכת, בעיות עיכול ועצירות, ומחלות נלוות. הסימפטומים השכיחים של טחורים כוללים כאב, גרד ודימום. האבחון מתבצע באמצעות בדיקה פיזית, אנדוסקופיה וקולונוסקופיה. הטיפולים השמרניים כוללים שינויים בתזונה, פעילות גופנית ושימוש במשחות וטיפולים ביתיים, בעוד שהטיפולים הרפואיים כוללים קשירה, סקלרותרפיה וניתוח (המורוידקטומיה). בבתי אבות יש חשיבות מיוחדת לזיהוי מוקדם, התאמת תזונה ואורח חיים, פעילות גופנית, ופיקוח ומעקב רפואי שוטף.

חשיבות הטיפול המניעתי והאבחון המוקדם: הטיפול המניעתי והאבחון המוקדם של טחורים הם קריטיים לשיפור איכות החיים ולמניעת סיבוכים נוספים. זיהוי מוקדם של סימפטומים ומתן טיפול מתאים יכולים למנוע החמרה של המצב ולצמצם את הצורך בהתערבויות רפואיות פולשניות.

המלצות להמשך טיפול ומעקב: יש להקפיד על מעקב רפואי שוטף, במיוחד בקרב האוכלוסייה המבוגרת ובבתי אבות. המעקב צריך לכלול בדיקות תקופתיות והערכת הסימפטומים על מנת להתאים את הטיפול בהתאם למצב הבריאותי של המטופל. מומלץ לשמור על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, לשתות מספיק נוזלים ולעסוק בפעילות גופנית מתונה. במקרה של החמרת המצב, יש לפנות לרופא מומחה לבחינת אפשרויות טיפול מתקדמות יותר.

מקורות

סקירת ספרות ומחקרים עדכניים בנושא:

  1. Sun, Z., Migaly, J. (2016). Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management. Clinics in Colon and Rectal Surgery, 29(1), 22-29.
  2. Abramowitz, L., et al. (2012). The Prevalence of Hemorrhoids in Adults. International Journal of Colorectal Disease

 

המאמר באדיבות דנחי דוד מיד לקשיש, אם יקירכם צריך עזרה במציאת פיתרון צרו קשר בהקדם 0522544307

תמונה של ד"ר מור מצליח

ד"ר מור מצליח

ד"ר מור מומחית לכירוגיה כללית עם התמחות בתחומים נלווים. מור בעלת ניסיון עשיר מאד בתחום של למעלה מ 15 שנה בהם עסקה בניתוחים שונים ופורומים מקצועיים

חייג עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!