גירודים בטחורים מתבטאים בגירוי העור בפתח התעלה האנאלית, שדרכה יוצאת הצואה מהגוף, במצב המוביל לגירוד. העור סביב הפתח נקרא פי הטבעת, ולמרות שגירוד עשוי להיות תגובה לחומרים כימיים הנמצאים בצואה, ברוב המקרים הוא מרמז על נוכחות דלקת באזור האנאלי.
עוצמת הגירוי ורמת הדלקת קשורים לטראומה הישירה של הגירוד ונוכחות הטחורים. בעוצמה האינטנסיבית ביותר שלו, גירוד בטחורים גורם לחוסר נוחות בלתי נסבלת המתוארת כתחושות צריבה וכאב.
אבחון גירודים בטחורים
גירוד בטחורים מוערך תחילה עם בדיקה זהירה של פי הטבעת לאיתור הפרעות כגון טחורים, סדקים, תגי עור ולחות. בדיקה רקטלית המבוצעת עם האצבע מוחדרת לתעלה האנאלית ויכולה לזהות טחורים.
לקבלת תמונה קרובה של התעלה האנאלית, ניתן להשתמש בפרוקטוסקופ, צינור קטן המוחדר לפי הטבעת, כך שניתן לאבחן נוכחות טחורים.
טיפולים זמינים לגירודים בטחורים
קו הטיפול הראשון בגירודים בטחורים מכוון פשוט להקלת תחושות הצריבה והכאב. חשוב לנקות ולייבש את פי הטבעת ביסודיות, ולהימנע מהותרת שאריות סבון באזור האנאלי. ניקוי פי הטבעת צריך לכלול מקלחת במים פושרים עם סבון עדין, ללא שפשוף ישיר או החמרת גירוי העור, עם מגבת רכה או מטלית לחה, בה ניתן להשתמש במקום בנייר טואלט.
תרופות ומוצרים רבים ללא מרשם זמינים לטיפול בגירוד בטחורים וכוללים משחות, קרמים, ג'לים, נרות, קצף ורפידות. רוב המוצרים האלו מכילים את אותן התרופות המשמשות לטיפול בטחורים. כשמשתמשים במוצרים אלו סביב פי הטבעת, יש למרוח שכבה דקה בלבד שלהם.
אופן השימוש במוצרי טיפול מקומיים לגירודים בטחורים
כשמורחים מוצרים לטיפול בגירודי טחורים על התעלה האנאלית, יש להחדירם עם האצבע או בצינורות סטריליים מיוחדים, הנחשבים ליעילים ביותר כאשר הטחורים חיצוניים או פנימיים. יש לשמן את הצינורות עם משחה טרם החדרתם.
לא קיימת המלצה רפואית לבחירה בין קצף, משחות, קרמים או ג'לים, שכן רוב המוצרים מכילים יותר מסוג אחד של חומר פעיל, וכמעט כולם מכילים חומרי הגנה בנוסף למרכיבים אחרים.
הרדמה מקומית
גישת טיפול זו מקלה באופן זמני את תחושות הכאב, הצריבה והגירוד בטחורים באמצעות קהות קצות העצבים. השימוש במוצרים אלו צריך להיות מוגבל לאזור הנמוך של התעלה האנאלית. הרדמה מקומית עלולה לגרום לתגובות אלרגיות המתבטאות בתחושות צריבה וגירוד, ולכן יש להפסיק את השימוש בחומר ההרדמה אם תסמיני הגירוד בטחורים גוברים.
דוגמאות לתרופות הרדמה מקומיות כוללות אלכוהול בנזיל במינונים של חמישה עד עשרים אחוזים; לידוקאין במינונים של שניים עד חמישה אחוזים; ופרמוקסין במינון של אחוז אחד.
טיפולי הגנה לגירודים בטחורים
מטרת טיפולים אלו היא למנוע גירוי באזור האנאלי באמצעות יצירת מחסום פיזי על העור, שמונע מגע של העור המגורה עם נוזלים מהצואה המחמירים את התסמינים. מחסום זה מפחית את הגירוי, הגירוד, הכאב והצריבה. קיימים מוצרים רבים לטיפול בגירודי טחורים המכילים חומרים מגנים, בנוסף לתרופות אחרות.
דוגמאות לחומרי מגן לטיפול בגירודי טחורים כוללות:
- ג'ל הידרוקסיד אלומיניום.
- חמאת קקאו.
- גליצרין.
- קקאו.
- שמן מינרלי.
- פטרולאטום לבן.
- עמילן.
- תחמוצת אבץ או קלמין, המכיל תחמוצת אבץ, בריכוזים של עד 25%.
חומרים אנטיספטים לטיפול בגירודי טחורים
אלו הם חומרי חיטוי המעכבים צמיחת חיידקים ואורגניזמים אחרים כתוצאה מהטחורים. דוגמאות לחומרים אנטיספטיים כוללות:
- חומצת בור
- פנול
- בנזלקוניום כלוריד
- בנפטוניום כלורי
- רסורצינול.
משככי כאבים
מוצרים מקומיים המכילים חומרים משככי כאבים, בדומה למוצרי הרדמה, משחררים תחושות כאב, גירוד וצריבה המלווים טחורים, באמצעות קולטנים מדכאים המופעלים על עצבי הכאב.
דוגמאות למשככי כאבים מקומיים כוללות: מנטול בריכוז של לא יותר מאחוז אחד; קמפור בריכוז של לא יותר משלושה אחוזים; וזפת ערער בריכוזים של אחוז אחד עד חמישה אחוזים.
אולי יעניין אותך גם: מה ההבדל בין טחורים לבין פרוסטטה מוגדלת?
מה הם הגורמים השונים שעשויים להוביל להופעתן של טחורים וגירודים עזים
חשוב מאוד להבין מה הם הסיבות המובילות להופעה של טחורים, לפני שאנחנו מבינים כיצד ניתן לבצע טיפול להקלת גירודים. בכל הנוגע לגורמים השונים להופעה והתפרצות של טחורים, ישנם דעות חלוקות בקרב אנשים רבים, לגבי מה הן הסיבות העיקריות להופעת הטחורים בגוף האדם. לרוב, אנשים נוהגים לעשות קשר ישיר בין לחצים באגן או התמודדות עם עצירות בדרכי ההפרשה, לבין הופעה של טחורים.
אולם, ההנחה הזאת לא מסבירה או נותנת מענה אמיתי עבור אנשים רבים בעולם, שמתמודדים עם טחורים ללא כל קשר להריון או לעצירות בדרכי ההפרשה. עם זאת, ישנם מספר גורמים או סיבות שעשויים להשפיע על הסיכוי להופעה של טחורים בגוף האדם. סיבות אלה הן לדוגמת – לחץ דם גבוהה, פעילות גופנית יתרה ושוחקת על הגוף, מצב נפשי המלווה בחרדה ולחץ, ועוד גורמים נוספים. כל הגורמים הללו, עשויים בסופו של דבר להוביל להופעה של טחורים בגוף האדם, דבר שמביא את הצור במציאת טיפול להקלת גירודים.
את הטחורים ניתן לחלק לשני סוגים עיקריים ולארבע דרגות חומרה
למעשה, את כל הטחורים שיכולים להופיע בגוף האדם, העולם הרפואי נוהג לחלק כיום לשתי קבוצות עיקריות – טחורים פנימיים, וטחורים חיצוניים. כל קבוצה מקבלת את השם שלה בהתאם למיקומם הפיזי של הטחורים ביחס לפי הטבעת. בעוד שטחורים חיצוניים, מופיעים באזורים פיזיים הממוקמים מחוץ לפי הטבעת, ועל כן ניתן להבחין ולהרגיש אותם בקלות יתרה, הטחורים הפנימיים ממוקמים למעשה בתוך פי הטבעת עצמו, והבחנה בהם עשויה להיות קשה הרבה יותר. בנוסף, את הטחורים נהוג לחלק לארבע דרגות חומרה, זאת כאשר כל דרגה גוררת השלכות שונות, מענה רפואי שונה, ושיטות טיפול שונות.
לסיכום, גירודים הם רק חלק מהתסמינים המאפיינים טחורים. אם אתם סובלים מגירודים עזים, יש כל מיני דרכים לטפל בבעיה, אבל הכי חשוב זה לטפל בטחורים עצמם כדי שתוכלו לחזור לשגרת החיים שלכם כמה שיותר מהר ולהימנע מכלל התסמינים המאופיינים על ידי טחורים.