סדק באזור פי הטבעת אמנם אינו נחשב כבעיה רפואית משמעותית, אולם הוא גורם סבל רב וכאבים בזמן היציאות. פיסורה אנאלית היא קרע או סדק ברירית סביב פי הטבעת המתבטאת בדימום בזמן פעולת המעיים ומלווה בכאבים חמורים.
ברוב המקרים ובדומה לחתכים אחרים בעור, הבעיה תחלוף מעצמה והסדק יתרפא בתוך מספר שבועות כאשר ניתן לשלב טיפול במטרה להקל על הכאב ואי הנוחות הנוצרים עקב הפיסורה.
גורמים
פיסורה נגרמת כתוצאה מפציעה מקומית בפי הטבעת ובתעלה האנאלית כאשר הקרע אשר נוצר גורם להתכווצות שריר פי הטבעת מה שמוביל לירידה בזרימת הדם לאזור ולעיכוב בתהליך ההחלמה. הבעיה מופיעה אצל גברים ונשים במידה שווה ובכל גיל, הסיבות לה אינן ברורות ושכיחותה גבוהה אצל תינוקות בשנת החיים הראשונה. גורמי הסיכון לפיסורה כוללים:
- עצירות
- יציאה קשה או גדולה.
- שלשול
- היריון ולידה
- מחלות מעי דלקתיות.
- מגע מיני אנאלי.
- זרימת דם מופחתת לאזור.
תסמינים
הסימפטומים המרכזיים של פיסורה כוללים:
- כאב חד בזמן היציאה אשר יכול להימשך מספר דקות עד מספר שעות.
- דימום או הפרשה צהבהבה בזמן היציאה, הופעת נקודות דם בצבע אדום בהיר.
- גירוי וגרד באזור פי הטבעת.
- קרע גלוי לעין בעור סביב פי הטבעת.
הפיסורה עצמה אינה מהווה סיכון בריאותי אך פוגעת באיכות החיים, תהליך האבחון לבעיה הינו פשוט וכולל בדיקה גופנית בידי כירורג או גסטרואנטרולוג.
דרכי טיפול
טיפול בסיסי – ברוב המקרים ניתן לטפל בפיסורה בבית ללא הזדקקות לאשפוז בתוך מספר ימים עד כמה שבועות. מטרת הטיפול הבסיסי היא ריכוך היציאות על מנת לעצור את המשך הפגיעה ברירית. הטיפול מבוסס על צריכת מים מוגברת ותזונה של סיבים תזונתיים כאשר ניתן להסתייע בתרופות מרככות צואה ואמבטיות ישיבה. טיפול זה עשוי להקל על הכאבים ולעצור את הדימום ומביא להחלמה במחצית מהמקרים.
משחות – שימוש במשחות המכילות חומר פעיל וחומר מאלחש אשר מרחיבים את כלי הדם מה שמאפשר הרפיה של השרירים באזור פי הטבעת. את המשחה יש למרוח מדי יום למשך חודשיים וברוב המקרים ניכר שיפור מידי. סיכויי ההצלחה של הטיפול עומדים על כ-65% והוא עלול להיות מלווה בתופעות לוואי בהן כאב ראש ונפילה בלחץ הדם.
הזרקת בוטוליניום – זהו חומר הגורם להרפיית שרירים באופן זמני. התרופה מוזרקת לסיבי הסוגר הפנימי ומביאה להרפיה של שרירי פי הטבעת. הזריקה מורידה את הלחץ על הסוגר ומאפשרת לפיסורה להחלים. יעילות הטיפול גבוהה.
ניתוח – ישנן שלוש שיטות ניתוח עיקריות לטיפול בפיסורה:
- חיתוך צידי של הסוגר אשר שיעורי ההצלחה בו הם כ-95%, הניתוח מתבצע בהרדמה כללית או ספינלית אך ניתן לבצעו גם בהרדמה מקומית. ההחלמה מההליך היא מהירה והמטופלים מדווחים על שיפור דרמטי וירידה בכאבים כבר ביום שלאחר הניתוח כאשר לאחריו ניתן לחזור לשגרה בתוך מספר ימים.
- כריתת הפיסורה – הליך כריתת אזור הפיסורה בו יש דלקת כרונית מה שמעודד את ריפוי הרקמות הבריאות סביבו.
- הרחבה אנאלית – הרחבה ידנית או באמצעות בלון של פי הטבעת, הליך זה אינו מבוקר ואינו מומלץ כיום.
- קידום מתלה אנאלי – ניתוח בו רירית מאזור פי הטבעת מועברת לכיסוי אזור הפיסורה, זהו הליך מורכב המיועד למקרים בהם מתח השרירים בסוגר מוחלש.
דרכי מניעה
- הקפדה על שתייה מרובה על מנת לשמור על יציאות סדירות ובמרקם תקין – ספוגי.
- תזונה עשירה בסיבים.
- פעילות גופנית סדירה.
- אצל תינוקות יש לשמור על יובש באזור פי הטבעת על ידי החלפת חיתולים תכופה.
- שמירה על היגיינה אנאלית – רחיצה של פי הטבעת במים פושרים וסבון לאחר יציאה.
- יש לטפל בפיסורה עם הופעתה