אנשים רבים נמנעים מלגשת אל פרוקטולוג על מנת לבצע אבחון כאשר קיימים תסמינים ותחושת אי נעימות באזור פי הטבעת. הסיבה לכך, נעוצה לרוב בעובדה, כי מדובר באזור אינטימי, וישנו חשש מפני חשיפה וכאב.
אך חשוב להבין כי אבחון על ידי פרוקטולוג הינו קריטי כאשר מדובר בתסמינים של גרד, כאב, אי נעימות ודימום. תהליך האבחון על ידי פרוקטולוג מתבצע בצורה דיסקרטית, מהירה וללא תחושה של כאב. לפניכם כל המידע אודות תהליך האבחון וחשיבות האבחון.
מתי לפנות אל פרוקטולוג?
ישנם מספר תסמינים המחייבים בדיקה אצל פרוקטולוג, שהינו רופא המתמחה בבעיות של המעי הגס, רקטום, פי הטבעת ורצפת האגן.
כשמופיעים שינויים במתן צואה, כמו עצירות או שלשול, כאשר יש כאבי בטן בלתי מוסברים, צואה דמית, הפרשות בעת מתן צואה, פצעים, כאבים וגרד.
אבחון בהתאם לתסמינים
ראשית, ישאל הפרוקטולוג לגבי ההיסטוריה הרפואית של המטופל ולגבי הסימפטומים מהם הוא סובל. לאחר מכן תתבצע הבדיקה הפיזית. הבדיקה מתבצעת על גבי ישיבה על כיסא מיוחד המותאם לבדיקה רקטאלית.
לעיתים מבוצעת הבדיקה על גבי שולחן הבדיקה, כאשר המטופל שוכב על צידו או על גבו ומפסק את רגליו. במהלך הבדיקה יבדוק הרופא את אזור פי הטבעת, על מנת לאבחן האם יש טחורים, קרעים, פיסורה או גידולים.
בדיקה ידנית
בדרך כלל הבדיקה מבוצעת בצורה ידנית, ובמהלכה יחדיר הרופא אצבע על מנת למשש את אזור פי הטבעת לאיתור הגורם לתסמינים. במידת הצורך יהיה תילקח דגימת צואה או רקמה.
בדיקה נוספת העשויה להתבצע במידה וישנו חשד לקרעים בפי הטבעת או לפיסטולה, היא בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי טרנסרקטלי. במהלך הבדיקה מוחדר מתמר דק אל פי הטבעת ואל הרקטום. גם בדיקה זו נחשבת לבדיקה קלה העורכת מספר דקות ובמהלכה ניתן לאבחן את חלל פי הטבעת ורצפת האגן. האבחון אצל פרוקטולוג מתבצע במהירות. בדיקת האולטרסאונד הרקטלית ארוכה יותר, ועשויה להימשך עד כעשרים דקות.
אבחון על ידי פרוקטולוג אינה פעולה כואבת, אך היא עשויה לכלול חוסר נעימות, בעיקר בשל חשיפת האיבר האינטימי. מומלץ להגיע רגועים אל הבדיקה ולנסות לשחרר את סוגרי פי הטבעת, כך שפעולה זו אינה כואבת. בנוסף, הרופא משתמש בחומר סיכה על מנת לרכך את האזור ולאפשר תחושה נוחה יותר בעת הבדיקה.
מדוע חשוב לבצע אבחון?
מומלץ מאוד להתגבר על המבוכה ולגשת לבדיקה רקטלית על מנת לשלול מצבים רפואיים העשויים לגרום לתסמינים השכיחים בפיסורה ובטחורים. בדיקה זו מאפשרת להתאים את הטיפול לפיסורה וטחורים, אך גם לשלול גידולים שפירים או ממאירים.
אבחון על ידי פרוקטולוג הינה פעולה חשובה, בעיקר כאשר יש חשד לטחורים או לפיסורה שאינם מגיבים לטיפול שמרני ביתי בתוך מספר ימים. האבחון שולל מצבים רפואיים אחרים ומונע מהתערבות כירורגית סבוכה.
אבחון מוקדם מוביל לטיפול נכון – אבחון של פי הטבעת על ידי פרוקטולוג מאפשר התאמת סוג הטיפול הטוב ביותר ובכך מונע את חוסר הנעימות ותחושת הכאב המלווה טחורים ופיסורה. מאחר ומדובר בבדיקה קלה יחסית האורכת דקות ספורות, מומלץ לבצע אותה בכל מקרה בו הסימפטומים אינם עוברים מעצם בתוך שבוע ימים.
מה הם התסמינים אשר מעידים על כך שעלינו לקבוע אבחון טחורים על ידי פרוקטולוג?
התסמינים אשר מעידים על הופעה או אי הופעה של טחורים אצל בני אדם הם תסמינים שמשתנים בעקבות הגיל, במצב, וסוג הטחורים הספציפיים אצל כל מטופל ומטופל. המצבים הבאים עליהם נסביר, הם מצבים אשר מעידים על כל שחשוב מאוד לעזוב את הכל, וללכת לקבוע אבחון טחורים על ידי פרוקטולוג. לרוב, כאשר מדובר על התפרצות של טחורים, התפרצות אשר מעידה על הצורך בפנייה לאבחון ולטיפול אצל פרוקטולוג, במצב שכזה פי הטבעת אצל אותו האדם שחווה את ההתפרצות של הטחורים אמור לגרד בצורה קשה ולהתנפח.
במקרים אשר עשויים להיות מאופיינים גם בגירודים חזקים ובלתי פוסקים של המטופל שסובל מהתפרצות הטחורים בגופו, אזי שלרוב גם נחווה דימום אזורי של הטחורים, ותחושה של כאב עז בזמן ישיבה. הטחורים שלנו, לרוב אינם מורגשים בכלל, בשל העובדה שהם מבצעים צניחה מבפני פי הטבעת בעצמו. במקרים שבהם הוורידים השונים שמובילים דם אל פי הטבעת שלנו נפצעים או חווים שריטות חמורות, אזי שגם כן עשוי להתפתח דימום עז. במידה שאתם סובלים מדימום אשר נגרם כתוצאה ישירה של התפרצות של טחורים, אתם אמורים לשים לב להופעה של הדם בצואה, בניגוב של הצואה, או לעתים קרובות גם כשאריות הנותרות על גבי האסלה עצמה. כל המצבים האלה כאמור, מעידים על כך שעליכם לפנות ולקבוע אבחון טחורים על ידי פרוקטולוג.
לאחר מעבר ניתוח להוצאת הטחורים – מה אמורה להיות ההרגשה?
עלינו להבין שניתוח להוצאות טחורים הוא ניתוח לא פשוט ולא נעים. כתוצאה מכך, אנחנו עשויים לחוות כאב מסוים במשך שבועיים לאחר ביצוע הניתוח. אותו הכאב, עשוי לחלוף ולרדת בצורה הדרגתית.
לסיכום, אם אתם סובלים מטחורים מכל סיבה שהיא, ניתן לטפל בבעיה במגוון של דרכים הן באמצעות תרופות ומשחות, והן באמצעות דרכים אלטרנטיביות כמו דיקור, צמחי מרפא, מוצרים טבעיים ועוד. מומלץ מאוד שלא להזניח את הבעיה ולטפל בה בצורה יסודית כדי למנוע החמרה שלה.